On left here - if you are on Pc.. click and choose your own language. Are you on Tab (small) or mobile phone, Choose your language over here :-) Klikk here to see !!!!!!!

Herregården i Larvik

Herregården, eller Den Grevelige Residens, ble oppført av stattholder og greve Ulrik Frederik Gyldenløve mellom 1674 og 1677.

Foto ©: Geir Johansen

Kategori: Kultur og Historie

Type: Herregårder


Gyldenløves sønn Ferdinand Anton Danneskjold Laurvig påbygget tømmerbygningen til den form den har i dag. Dette skjedde i anledning kong Christian 6 Norgesbesøk i 1733.

Opprinnelig lå Herregården utenfor byens grense, omgitt av en stor hage som strakte seg helt ned til sjøen i sør. Herregården ble fredet i 1923. I dag er Herregården en del av Larvik Museum.

Til anlegget hørte også gartnermesterens bolig, staller og andre uthus. Den nye residensen ble revet omkring 1760 og hagen ble gradvis gjenoppbygd etter at kommunen kjøpte eiendommen i 1821. Greven sørget for å plassere sin residens like på utsiden av bygrensen, slik at han kunne benytte seg av retten til å bruke lokale bønder og håndverkere til byggingen av anlegget og vedlikeholdet av så vel hus og hage.

I dag ligger Herregården i byen med bydelen Torstrand videre mot øst. Fortsatt er noen rom bevarte fra den eldste fasen, mens de fleste rom i hovedbygningen har malte interiører fra 1730-årene. Målet er å kunne presentere bygningen slik den framstod på grevenes tid.

Da grevskapet ble oppløst i 1821 ble Herregården Larvik kommunes eiendom. Bygningen tjente som byens rådhus. Byens middelskole holdt til i bygningen fra 1824, og ved århundreskiftet var skolen dominerende i bygningen. I tillegg ble det plass til leiligheter for skolens rektor og byens sogneprest. Den store salen i hovedbygningens andre etasje ble etter kommunens overtakelse bygd om til teatersal og var byens viktigste scene i 50 år.

001 Herregården i Larvik-Foto Geir Johansen.jpg

Omkring 1900 var minnet om Herregården som grevenes residens nesten borte. Overraskelsen var derfor stor da undersøkelser viste at mye var bevart bak moderne tapeter og nedsenkede tak. Bygningen ble undersøkt og et omfattende restaureringsarbeid under faglig ledelse av Domenico Erdmann ble gjennomført i årene 1919–1929. Samtidig startet museumsdriften opp så smått.

I dag har Larvik Museum ansvar for drift og utvikling av Herregården som fredet kulturminne og museum. De siste ti årene har nye undersøkelser gitt ny kunnskap og et større restaureringsprosjekt er under planlegging.

Tekst og info fra Larvik museum. Les mer.


Se flere bilder

Se flere bilder av severdigheten i helsides slideshow bildevisning. Bare trykk på de røde pilene for å skifte bilde. På liten Tab og Mobiltelefon - bare sveip sideveis med fingrene.

Annonseplass
*** Tips ved bruk av Foto Slideshow på PC og Mobiltelefon***

For å få utnyttet SlideShow bilde galleriet fullt ut og se hele bildet på Pc. Bruk " Fullskjerms " visning i din Internetleser / browser. For å få fullskjerm visning gjør du slik!

Klikk på F11 tasten øverst på ditt tastatur. Da ser du at du får fullskjerm visning da den øverste verktøyraden blir borte.

Ved å klikke på F11 igjen, avslutter du fullskjerm visningen, og du får vektøylinjen tilbake. Enkelt og greit!

På Mobiltelefon - vipp telefonen så du har telefonen liggende. Da får du slideshowet på hele skjermen. For å skifte bilde - sveip til høyre eller venstre med fingrene.